my sOuL

my sOuL

Tuesday, 10 July 2012

Assalamualaikum..
Hai... salam petang... Hehehe.. dah beberapa hari Sy tak update story mory kat blog sy yg tak seberape nie.
Rindu giler arrhh nak ngomel sorang2x kat blog sendiri.. Bukan ape sibuk dgn aktiviti di rumah n ditempat kerja pasal jamuan sambut Ramadha yg Mulia ini..
So biler ada nak buat or join jamuan makan2x mesti lah time tue baru sy sibuk2x nak servey resipi kat internet or mana2x blog utk memudahkan sy menyediakannya di waktu yg serba terhad ini.
Ermm.. aritu masa sy tgh sibuk2x servey resipi kat Blog 1001 resipi maka terjumpalah oleh sy hidangan ringan utk jamuan sambut puasa yg sy join di ofis. Antaranya resipi kek batik n nasi ayam simple.
Kek batik memang manisan kegemaran sy dan keluarga. Sebab ada unsur koko ( hehe) So memandangkan hidangan itu tidak perlu dimsak berjam-jam lama nya diatas dapur maka itulah masakan yg org malas mcm sy nie rasakan bernas utk disediakan.

Cari punya cari terpandang oleh sy Resipi mudah lagi sedap iaitu...>>> Kek BaTiK<<
Takpe biar sy share dgn anda resipi yg memang suma org tahu:

1 paket Biskut Marie
1/2 Tin Susu Pekat
1 Buku Buttercup
1 paket kecil Milo ( nak guna pun 6 sudu besar je)
3 sudu besar serbuk koko ( kalau boleh jgn guna brand yg mahal2x)
2 Biji telur ( Pukul hingga telur kembang)
2 Sudu Nestum/ Horlicks


Utk Hiasan kek:
1 Botol kecil burble rise (warna ikut suka)
1 paket kecil Smarties

Cara Buat:
1- Panaskan kuali dan cairkan butter
2- Masukkan 1/2 tin susu pekat dan kacau sentiasa utk mengelakkan susu n butter kerketil.
3- Setelah itu masukkan milo n serbuk koko mengikut sukatan sy tadi n kalau boleh tak perlu guna koko yg brand mahal sb nanti kek akan jadi kelat, so guna serbuk koko yg brand biasa2x jer cth: star brand or Nona Brand.)
4-Masukkan pula telur yg telah dipukul hingga kembang tadi.
5- Masukan pule nestum/ Horlick. Apabila sudah pekat dan menggelegak sedikit masukkan pule biskut marie yang telah dipatah-patahkan. Gaul rata dan rasa manisnya.
6- Tutup api dapur dan masukkan ke dlm loyang adunan sambil tekan2x supaya adunan menjadi mampat.
Akhir sekali taburi atas kek tersebut dgn bubble rise atau smarties.
Biarkan sejuk dan masukkan kedlm peti sejuk, dan hidang setelah 3 jam berikutnya.


Ini antara pilihan biskut marie  utk biskut batik sy..

                                 
 Serbuk koko yang saya gunakan adalah seperti didalam gambar, walaupun ianya brand biasa2x tapi ianya tidak kelat atau pahit apabila digunakan utk kek atau masakkan



1 bungkus biskut marie yg sy gunakan seperti gambar tadi cukup utk 1 bekas ais krim wall yg sebesar ini.


Dan inilah hasilnya n rupa kek Batek sy.. Rasanya..?? Mestilah semanis Kek batek yg lain2x..
Selamat mencuba.....



No comments:

Post a Comment